Lapsen itsetyydytyksestä käytetään suomenkielessä termiä unnutus, jolla tarkoitetaan lapsen omien sukupuolielinten alueen hyväilyä. Unnutus eroaa aikuisen tietoisesta ja tavoitteellisesta fantasioiden sävyttämästä itsetyydytyksestä – unnuttaessa lapsi tutustuu kehoonsa ja tuntee mielihyvänkokemuksia. Ilmiö on normaali ja tavanomainen.
Lapsen unnutus voi joskus olla aikuisesta hämmentävää. Siksi haluamme kirjoittaa aiheesta tämän pienen tietopaketin normalisoidaksemme aihetta 😊
Lapselle sukupuolielimen koskettelu on sama kuin korvien, nenän tai varpaiden koskettelu. Koskettelemalla lapsi opettelee kehostaan monin eri tavoin hyvältä tuntuvia kohtia. Unnuttamista tapahtuu usein mm. silloin kun lapsi tyynnyttää itseään uneen. Mutta koska lapselle sukupuolielinten koskettelu ei ero juurikaan muiden kehon osien koskettelusta, niin lapsi saattaa hyvinkin kosketella itseään julkisilla paikoilla.
Aikuisen tehtävä on opettaa lapselle missä ja milloin mitäkin voi tehdä. Anna siis lupa lapselle itsensä koskettelulle ja kerro samalla, että se on hänen yksityinen asiansa ja sitä on hyvä tehdä silloin kuin on omaa rauhaa. Myös koskettelun tuottamasta mielihyvästä on hyvä keskustella lapsen kanssa suvaitsevasti.
Jos huomaat lapsen unnutuksen herättävän sinussa kielteisiä tunteita, niin pysähdy pohtimaan tunteitasi. Tärkeää olisi, ettei tunteesi ja reaktiosi välity lapselle. Unnutus on hänelle yhtä luonnollinen asia kuin esimerkiksi jonkin motorisen taidon opettelu. Paheksunta ja arvostelu saattavat hidastaa kehitystä ja jättää kauaskantoisia vaikutuksia mm. lapsen kehonkuvaan tai seksuaalisen nautinnon kokemiselle myöhemmin elämässä.
Joskus unnutukseen tulee puuttua. Jos unnutus häiritsee muita lapsia, lapsen omaa arkea, on lasta satuttavaa tai pakonomaista, niin on tärkeää selvittää onko lapsella jokin hätänä.
Oman kehon tutkiminen ja kokemus arvokkaasta kehosta ovat erinomainen pohja terveen seksuaalisuuden kehittymiselle.
Terkuin Suhk Maman terapeutit,
Sara, Jaana ja Virve