Mistä johtuu kipu emättimessa yhdynnän aikana eli syväpenetraatiokipu?
Tässä kirjoituksessa käsittelemme yhdyntäkipua, joka esiintyy emättimen sisällä yhdynnän aikana. Kipu voi johtua useista eri syistä. Se voi liittyä esimerkiksi lantionpohjanlihasten jännityksiin ja emättimen tai kohdun alueen ongelmiin, kuten tulehduksiin, endometrioosiin tai sukupuolitauteihin.
Kivun ilmetessä yhdyntäasennolla voi olla merkitystä. Jos kipu on toistuvaa tai voimakasta, on suositeltavaa hakeutua lääkärin tai gynekologin vastaanotolle, jotta voidaan selvittää kivun syy ja tehdä tarvittavat hoitotoimenpiteet.
Fysioterapia apuna yhdyntäkivussa
Fysioterapia voi olla tehokas hoitomuoto yhdyntäkivun hoidossa erityisesti silloin, kun kipu liittyy lantionpohjanlihasten jännityksiin tai toimintahäiriöihin. Lantionpohjan fysioterapeutit erikoistuvat hoitamaan näitä alueita, ja voivat käyttää erilaisia menetelmiä kivun lievittämiseksi.
Joissakin tapauksissa lantionpohjanlihasten liiallinen jännitys tai heikkous voi olla syynä kipuun, jolloin fysioterapeutti voi opettaa rentoutusharjoituksia ja lihasten vahvistamista.
- Lihasten rentoutus: Lantionpohjan lihaksia voidaan rentouttaa, jotta lihaskireys helpottaa. Tämä voi auttaa lievittämään kipua penetraation aikana.
- EMG-biopalaute: Laiteavusteisen biopalautteen avulla voidaan auttaa asiakasta tunnistamaan ja hallitsemaan lantionpohjan lihaksia.
- Lihasvoiman ja kontrollin parantaminen: Fysioterapeutti voi ohjata asiakasta yksilöllisiin harjoituksiin, jotka vahvistavat lantionpohjanlihaksia ja parantavat niiden hallintaa.
- Manuaalinen terapia: Paikalliset ja/tai ympäröivien rakenteiden manuaaliset tekniikat, kuten hieronta, voivat auttaa rentouttamaan jännittyneitä lihaksia ja lievittämään kipukokemusta.
- Apuvälineet: Fysioterapiassa keskustellaan ja neuvotaan erilaisten apuvälineiden käytöstä. Yhdyntäkivussa voidaan kokeilla rajoittaa penetraation syvyyttä penetraatiorenkaita hyödyntämällä.
Hoito suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan. On tärkeää tunnistaa myös tarve keskustella asiasta lääkärin kanssa, mikäli fysioterapiassa tehdyt toimenpiteet eivät auta riittävästi.
Seksuaalineuvonta osana yhdyntäkipujen hoitoa
Seksuaalineuvonta kannattaa ottaa osaksi yhdyntäkivun hoitoa erityisesti silloin, kun kipu liittyy psykologisiin, emotionaalisiin tai kommunikaatiohaasteisiin.

Seksuaalineuvojan kanssa työskentely voi auttaa ymmärtämään kivun taustalla olevia tekijöitä, ja tarjoaa työkaluja kivun lievittämiseen ja seksuaalisen hyvinvoinnin parantamiseen. Seksuaalineuvonnassa voidaan käsitellä asiaa monesta eri näkökulmasta.
Kommunikointi
Seksuaalineuvoja voi auttaa kumppaneita keskustelemaan avoimesti seksuaalisista tarpeistaan, rajoistaan ja kipukokemuksistaan. Tämä voi vähentää stressiä ja ahdistusta, jotka voivat pahentaa kipua. Hyvä kommunikointi voi myös auttaa löytämään vaihtoehtoisia asentoja ja tapoja, jotka vähentävät kipua.
Psykologinen tuki
Yhdyntäkipu voi aiheutua myös emotionaalisista tai psykologisista tekijöistä, kuten aiemmista negatiivisista kokemuksista, ahdistuksesta tai traumasta. Seksuaalineuvoja voi tukea prosessissa, jossa tutkitaan ja käsitellään näitä tekijöitä turvallisesti. Tämä voi sekä parantaa seksuaalista kokemusta että lievittää yhdynnän aikaista kipua.
Kehosuhde ja seksuaalisuus
Seksuaalineuvojan tuella voi oppia parantamaan omaa kehosuhdetta. Tämä voi vähentää itseä kohtaan kohdistuvaa painetta ja parantaa seksuaalista itsetuntoa, mikä puolestaan voi heikentää kipua. Seksuaalineuvonta voi tarjota keinoja rentoutumisen harjoittamiseen ja stressin hallintaan, ja näin ollen parantaa intiimejä kokemuksia.
Hidas ja rentoutunut lähestymistapa
Seksuaalineuvoja voi opettaa erilaisia tekniikoita, kuten hitaan seksin tai kevyiden esileikkien hyödyntämistä, jotka auttavat rentoutumaan ja vähentämään kipua. Seksuaalisessa vuorovaikutuksessa korostetaan ennen kaikkea nautintoa eikä pelkästään yhdyntää.
Tunteiden käsittely
Jos kipu on jatkunut pitkään, tilanne voi vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Vaikeudet voivat heijastua muutenkin suhteeseen. Seksuaalineuvonnassa voidaan käsitellä näitä tunteita, ja auttaa kumppaneita käsittelemään mahdollisia pelkoja ja epävarmuuksia.
Asento- ja liikeohjeet
Seksuaalineuvoja voi myös antaa käytännön vinkkejä sopivista asennoista, jotka vähentävät kipua. Esimerkiksi asennon muuttaminen voi vähentää syvää penetraatiota, mikä taas voi helpottaa kivun hallintaa.
Moniammatillinen yhteistyö SUHK Mamalla
SUHK Mamalla seksuaalineuvonta kulkee käsikädessä fysioterapian kanssa SUHK Mama Kampissa Sara Seppäläisen ja Virve Tavian vastaanotoilla sekä SUHK Mama Suomenojalla Terhi Antikaisen vastaanotolla. Koko SUHK Maman tiimi toimii moniammatillisesti hyödyntäen lisäksi muun muassa osteopaattista tulokulmaa asiakkaiden hoidossa.
Kun hoitopolkua suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa, käytössä on myös SUHKin ammattilaisten hyvät lääkärikontaktit. Näin yhdyntäkivun hoito on mahdollisimman kokonaisvaltaista ja tehokasta. Varaa aika verkosta tai ota yhteyttä sinulle sopivan palvelun löytämiseksi.

Sara Seppäläinen, SUHK Mama Kamppi
Äitiysfysioterapeutti
Lantionpohjan fysioterapeutti
Seksuaalineuvoja