Sektioarven parantuminen ja hoitaminen

Sektioarven hoito

Sektiolla eli keisarileikkauksella syntyy Suomessa vuosittain hieman alle 20 % lapsista. Sektio voi olla elektiivinen eli suunniteltu sektio, kiireellinen sektio tai hätäsektio. 

Sektio on iso avoleikkaus, josta toipumiseen on syytä kiinnittää huomiota. Keisarileikkauksessa läpäistään ihon lisäksi faskia eli lihaskalvo kolmessa eri kerroksessa, jotta vauva saadaan nostettua ulos kohdusta.

Arven synty saattaa nostattaa monenlaisia tunteita, ja ensimmäisten viikkojen aikana arven hoito voikin olla vain arven katsomista sekä lempeää tutustumista arpialueeseen. Sektioarpea voi ja kannattaa hoitaa, jolloin se parantuu mahdollisimman hyvin ja aiheuttaa myöhemmin vähemmän kiristystä, tunnottomuutta ja kehon toiminnan haasteita.

Tulehdusvaiheen ja haavan sulkeutumisen jälkeen voi hyödyntää äitiysfysioterapeutin erityisosaamista arpikudoksen hoitamisessa, arpeen liittyvien tunteiden käsittelyssä sekä äidin ohjaamisessa kohti toipumista. Tästä artikkelista löydät tietoa, apua ja tukea sektiosta toipumiseen.

Miten sektioarpea tulisi käsitellä?

Mahdollisimman hyvä arven parantuminen voi ennaltaehkäistä kipuja kehossa, sillä faskialinjan kautta kipu voi heijastua laajalle alueelle. Arven käsittely kauempaa kuin leikkaushaavan kohdalta voi helpottaa arven parantumista ilman kiinnikkeitä ja säilyttää näin faskiaketjun toimintaa mahdollisimman normaalina leikkauksen jälkeen. 

Hoidon tavoitteena on vähentää turvotusta ja kipua sekä helpottaa kudosten liukumista suhteessa toisiinsa. Liikehoidolla ja käsittelyllä pyritään vaikuttamaan alavatsan ja lantionpohjan lihasten tunnistamisvaikeuteen ja sitä kautta vaikeuteen aktivoida kyseistä aluetta. Tuntopuutoksissa apuna voidaan käyttää karkealla pyyhkeellä napakkaa käsittelyä arven yläpuolelta. 

Laajat, syvät hengitykset lisäävät liikettä myös arvessa, joten niitä kannattaa tehdä alusta alkaen. Hengitysharjoituksissa kädet voi nostaa pään yläpuolelle, jotta arven puoli pääsee joustamaan mahdollisimman laajasti sisään ja uloshengityksen aikana.

Arpikudoksen parantuminen

Arven tulehdusvaihe kestää 0–3 päivää arven synnystä, ja silloin arven päällä pidetään tukiteippiä. Arven päät voivat aluksi aristaa, kun sinne tehdään ommelten solmut. Kaikki ompeleet ovat yleensä sulavia. Alkuvaiheessa arpi on usein väriltään liila, ympäröivät alueet voivat kerätä voimakkaasti kudosnestettä ja alue voi tuntua pöhöttyneeltä sekä arpi paksulta. 

Arven uudismuodostumisen vaihe kestää muutamasta päivästä kolmeen viikkoon, minkä jälkeen alkaa arven kypsymisvaihe. Vastaanotolla tutkitaan arpikudoksen sekä ympäröivien kudosten pehmeyttä ja joustoa eri suunnista sekä tarkkaillaan väriä ja seurataan tuntojen palautumista. 

Sektioarven käsittely saattaa aiheuttaa tuntemuksia kaulalla ja rintakehällä johtuen faskiaalisista yhteyksistä. Parantuessaan arpikudos kuivuu ja hilseilee herkästi, minkä vuoksi ennen arpikudoskäsittelyä on hyvä juoda runsaasti vettä. Terve, parantunut arpi on vaalea ja ihon tasalla.

Äitiysfysioterapeutti käsittelee sektioarpea.

Äitiysfysioterapiassa voidaan aluksi keskittyä arven hoitoon ja parantumiseen, ja ottaa myöhemmin huomioon lantionpohjan ja keskivartalon palautuminen laajemmin.

Hoidon eteneminen paranemisvaiheiden mukaan:

  • 3 päivää – 3 vkoa sektiosta: Äitiysfysioterapiassa käsitellään ympäröiviä kudoksia faskiaalisesti kauempaa arvesta ja annetaan liikeharjoitteita äidille kotona tehtäväksi. LymphaTouch-alipainehoidolla voidaan lievittää kipua vähentämällä leikkauksen jälkeistä turvotusta kauempaa arvesta. 
  • 3–6 viikkoa sektiosta: Äitiysfysioterapiassa arven havainnointi ja tutkiminen, kevyt käsittely arpeen päin, liikeharjoitteiden ohjaus sekä arven käsittelyn ohjeistus kotona tehtäväksi. LymphaTouch-alipainehoidolla voidaan lievittää kipua ja parantaa arven aineenvaihduntaa kevyesti arven päältä ja ympäriltä hoitaen. 
  • 6–52 viikkoa sektiosta: Äitiysfysioterapiassa käsittely ja hoito arven päältä hyödyntäen tärinää ja alipainehoitoa. Tärinä pehmentää arpea, lisää verenkiertoa arpikudoksen alueella ja tukee siten kudosten uusiutumista. Lisäksi asiakas saa kotiohjeet käsittelylle sekä ohjauksen liikunnan pariin vähitellen, arven paraneminen huomioiden.

LymphaTouch alipainehoito

Äitiysfysioterapiassa voidaan hyödyntää LymphaTouch-alipainehoitoa ja mekaanista värinää pehmentämään arpea, lisäämään arven joustavuutta sekä vähentämään kudoskiinnikkeitä. Laitteella aktivoidaan lymfajärjestelmää ja siirretään kudosneste kehon omassa järjestelmässä eteenpäin lievittäen kipua leikkausalueella.

Hoito edistää haavan paranemista ja se voidaan aloittaa jo leikkauspäivänä. Hoito tuntuu asiakkaasta usein miellyttävältä ja kivuttomalta, ja sitä pystytään tekemään arven päältä jo ennen manuaalista, käsin tehtävää hoitoa. Hoidolla saadaan yleensä hyviä tuloksia jo yhdelläkin hoitokerralla. 

LymphaTouch-alipainehoito

Asiakkaiden kokemuksia LymphaTouch-hoidosta:

”Käsittely oli todella miellyttävää ja tuntui, että jotain tapahtui heti!”

”Miellyttävä hoito jo varhaisessa vaiheessa, kun käsin tehty käsittely tuntui vielä kivuliaalta.”

”Kävin äitiysfysioterapiassa 4 viikkoa sektion jälkeen. Kotiohjeiden lisäksi hoidossa käytettiin LymphaTouch-alipainehoitoa sekä värinää. Arvessa tuntui pientä kihelmöintiä hoidon jälkeen ja viikko hoidosta olo oli super hyvä!”

”Leikkausarven päällä ollut ”röllykkä” hävisi muutaman hoitokerran jälkeen. Turvotuksen poistuessa hävisi myös kipu.”

Arven hoidossa voidaan jo varhain helpottaa asiakkaan oloa monin tavoin. Samalla on hyvä muistaa, että liian vanhaa arpea käsittelylle ja hoidolle ei ole. SUHK Maman fysioterapeutit ja osteopaatit tekevät LymphaTouch-alipainehoitoa muun hoidon yhteydessä.

Sektioarven liikehoito kotona

Ensivaiheessa on tärkeää nousta liikkeelle sängystä. Nousu on hyvä tehdä kyljen kautta käsillä tukien ja tarvittavan kipulääkityksen turvin. Seistessä kehon ojentautumiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota, vaikka kävely olisikin vielä rauhallista. Leikkaus saattaa aiheuttaa turvotuksen lisäksi ummetusta ja vatsan toiminnan haasteita, joihin pystyasento ja liikkeelle lähtö tuo helpotusta.

Äitiysfysioterapiassa voidaan antaa arven kotihoitoon ohjeita jo ensimmäisten viikkojen aikana. Mitä nopeammin lempeä liikeharjoittelu aloitetaan, sitä nopeammin vointi usein kohenee. Liikeharjoittelu voidaan aloittaa ensimmäisten viikkojen aikana leikkauksen jälkeen. Sopiva liikkeiden kesto ja määrä on helpompi tunnistaa siinä vaiheessa, kun kipulääkitystä on vähennetty. 

  1. Lantion kallistus eteen ja taakse koukkuselinmakuulla.
  2. Lantiokello molempiin suuntiin koukkuselinmakuulla.
  3. Tuulilasinpyyhkijät – polvien kallistus puolelta toiselle. Lopuksi jää lonkan avaukseen (voi lisätä sormin liu’utuksen arpeen päin)
  4. Lantion laatikkonosto koukkuselinmakuulla.
Liikkeitä sektioarven hoitoon.

Voit tehdä noin 20 toistoa per liike – päivittäin tai joka toinen päivä.

Sektioarven käsittely kotona

Arven käsittely kotona voidaan aloittaa noin 3–6 viikkoa arven synnystä. Passiivisen tarkastelun jälkeen käsittelyä tehdään aina aluksi arpeen päin, pikkuhiljaa kevyesti arven päältä ja vasta myöhemmin arvesta poispäin. Käsittelyä on hyvä tehdä aluksi ilman rasvaa, jotta kudokseen saadaan tarvittava kitka. Käsittelyn voi aina päättää hyvään arven rasvaamiseen.

Tärkeää on aloittaa kevyellä voimakkuudella ja tarkkailla käsittelyn jälkeisiä tuntemuksia vielä seuraavana päivänä. Voimakkuutta voi nostaa viikoittain, mikäli voimakasta kipua ei synny, ja arven alue tuntuu hyvältä.

Sektioarven käsittely
Sektioarpea voi käsitellä rullausotteella.

Ohjeita arven käsittelyyn:

  • Aluksi kevyt käsittely arven ylä- ja alapuolelta arpeen päin. Sormen päillä pieni paine ja liike edestakaisin sekä pieni työntö arpeen päin. 
  • Kevyt paine sormenpäillä arven päältä ja pyöritykset sormet paikoillaan. 
  • Kevyt paine sormenpäillä arven päältä ja liu’utus sivuttain molempiin suuntiin.
  • Sormet arven molemmin puolin ja kevyt nosto.
  • Jatka nostaen arpea molemmin puolin ja liu’uta sivulta sivulle.
  • Arven rullausote molemmilta puolilta.

Apua muuttuneen seksuaalisuuden kohtaamiseen

Arven hoidossa on syytä kiinnittää fyysisen hoitamisen lisäksi myös arpeen liittyviin tunteisiin. Keisarileikkauksen jälkeen arpi tulee olemaan pysyvä osa kehoa. On täysin normaalia, jos omaan arpeen ei halua koskea tai sen käsittely tuntuu vaikealta. Alkuvaiheessa voi myös käydä niin, että vastaanotolla kaikki vaikuttaa olevan hyvin ja äiti on reipas ja aktiivinen oman hoidon suhteen, mutta tunteet nousevat myöhemmin pintaan tai arven käsittely aiheuttaa huonovointisuutta. Tällöin on mahdollista tulla vastaanotolle kumppanin tai jonkun läheisen kanssa, ja arven hoitoa voidaan käydä läpi yhdessä asiakkaan niin toivoessa. 

Sektion jälkeen oma keho on muuttunut ja muovautunut nopeasti lyhyessä ajassa aina raskausvatsan pyöristymisestä synnytyksen jälkeiseen tilaan, ja aivot eivät välttämättä pysy tässä nopeassa muutosten tahdissa mukana. Muutokset omassa kehonkuvassa on tärkeä huomioida toipumisessa, ja antaa pintaan nouseville tunteille tarpeeksi tilaa ja aikaa. Synnytyksen jälkeisen seksin suhteen herää usein pohdintoja, joista voi hyvin puhua myös äitiysfysioterapian vastaanotolla, ja saada apua vaikkapa tunnottomuuden haasteisiin.

Synnytys ja perheen perustaminen tuovat usein isoja muutoksia myös arkeen ja parisuhteeseen. Tukea ja apua kannattaa hakea seksuaalineuvonnasta tai seksuaaliterapiasta mieluummin aiemmin kuin liian myöhään. 

Terhi Antikainen, Naisten terveyteen erikoistunut äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaaliterapeutti. SUHK Mama Suomenoja.

Varaa aika äitiysfysioterapiaan tai kysy lisätietoja sähköpostitse mama@suhk.fi